Välj rätt fackförbund för dig

Att gå med i ett fackförbund är något av det smartaste du kan göra som anställd. Alla har rätt att gå med i facket, men det är inget tvång att göra det. Däremot har du mycket att vinna på att gå med och även om ditt medlemskap inte märks av dagligen kommer det att vara ovärderligt om en situation uppstår där du behöver fackets stöd och hjälp.

Vilket fackförbund du ska välja beror på ditt yrkesområde. Ett fackförbund består av flera olika fackföreningar som är verksamma inom samma bransch – helt enkelt flera arbetstagare som gått ihop för att komma överens om saker som gäller arbetsförhållanden. Ju fler medlemmar facket har, desto större blir deras makt och möjligheter att påverka saker. Till fackets uppgifter hör även att förhandla fram saker som lön, semester och arbetstider i ett kollektivavtal som sedan gäller för alla anställda – alltså inte bara fackets medlemmar.

Facket har med andra ord en mycket viktig uppgift och för att stödja fackets arbete och själv ha ett stöd om något skulle hända är det mycket bra att vara medlem. Men förutom de rent arbetsmässiga fördelarna med ett fackmedlemskap så får du även ta del av förmånliga rabatter, erbjudanden och medlemsförsäkringar. Har facket avtal med banken kan du exempelvis också få bättre lånevillkor.

Hur går man med i facket?
Att ansöka om medlemskap i facket är enkelt idag och sker oftast online. Därefter får du mer information och ett avtal hemskickat till dig. Om du inte vet vilket fackförbund som är rätt för dig, så kolla med andra i din bransch eller på din arbetsplats om var de är medlemmar. Sök gärna information och jämför olika fackförbund på nätet också för att få en bra uppfattning om de olika för- och nackdelarna med varje förbund.